10+ lucruri de luat in considerare la preluarea unei firme noi

Cateodata preluarea unei noi contabilitati poate fi o adevarata provocare.

Cu totii am citit despre contabili care nu vor sa predea anumite baza de date, ori cea din contabilitate ori baza de date din Revisal, pdf-urile la declaratiile 112 si nu sunt listari decat la primele 3 pagini, etc. , sau am lucrat cu astfel de contabili.

Astfel ca atunci cand preluam o firma noua trebuie sa verificam cel putin urmatoarele:

 1. Fisa de rol de la ANAF in corespondenta cu balanta de verificare, ce e de plata in fisa sa apara si in balanta de verificare.
 2. Ultima balanta de verificare. Sa fie si luna inchisa, se mai intampla sa primesti si balante doar asa de dragul de a le primi fara luna inchisa cu sold pe conturile de cheltuieli si venituri.:)))
 3. Balanta analitica de furnizori si clienti (soldurile) sa corespunda cu ce este in balanta sintetica. Neaparat sa aveti balanta analitica pe furnizori si clienti.
 4. Fisa partener de la clienti si furnizori pentru a verifica soldul – daca nu aveti baza de date din urma si fiind ca fisele de partener nu sunt obligatorii de listat- daca sunt neconcordante mai greu de vazut ce si cum nu se potriveste mai tarziu
 5. Lista obiectelor de inventar pentru a vedea ce este in gestiune, care obiecte de inventar sunt date in consum , care nu sunt date in consum. Stim foarte bine ca la multe firme exista multe obiecte de inventar in gestiune, dar obiectele nu mai sunt.
 6. Informati administratorul de soldul din casa. Din practica stim cu totii ca nu chiar se potriveste soldul din registru de casa cu banii existenti.
 7. Lista mijloacelor fixe si amortizarea acestora. Verificati sa corespunda soldurile din balanta si amortizarile. Verificati atent sa nu fie amortizari fara mijloace fixe. Pare ciudat dar exista.
 8. Este bine sa verificati daca este facuta inventariere la sfarsitul anului precedent, a tuturor conturilor (din practica stiu ca exista multe firme fara inventariere).
 9. Cereti de la administrator, toate bazele de date posibile in format electronic caci nu se stie niciodata de ce ar putea fi nevoie. Administratorul sa le ceara de la fostul contabil.
 10. Este bine ca cel care preda contabilitatea sa va faca o hartie/proces verbal cu explicatii pe fiecare sold si ce reprezinta acesta mai ales daca sunt neclaritati.
 11. Verificati ca firma nou preluata sa aiba registrele obligatorii. – sunt si care nu au, de obicei registru unic de control, daca nu au fost controale, nu prea este sau nu se mai gaseste.
 12. Verificati sa aiba bilanturile depuse.
 13. Neaparat proces verbal de preluare a documentelor si soldurilor de la care ati preluat. Faceti cu adminitsratorul, pe multi nu ii prea intereseaza ca e gresit din urma sau ca nu aveti datele necesare pentru a rezolva o anumita problema. Vor doar sa fie rezolvata si atat. Procesul si ceea ce se intampla in spatele “rezolvarii problemei” nu conteaza. Sau ii faceti administratorului o hartie scrisa cu ce neclaritati aveti si cum preluati firma. Fix ca la institutiile publice – numarul de inregistrare e sfant , asa si aici ce e scris e sfant. Daca nu e scris s-ar putea sa gasiti un mic zmeu in persoana administratorului in timp. Mai ales ascuns dupa whats app si la telefon.
 14. Baza de date REVISAL. Adica sa va dea fostul contabil export din REVISAL, nu Generare registru, RVS sau altceva. De la ITM primiti inca o hartie listata, nu baza de date electronica.
 15. Neaparat sa verificati existenta manualului de proceduri contabile. O sa ramaneti uimiti de cate ori nu este.

As vrea tare mult intr-un comentariu sa imi spui tu ce greutati/piedici ai intampinat la preluarea unei firme noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *